Rodgersja pierzasta 'Chocolate Wings' - Rodgersia pinnata

0,00 zł

Nr Kat. BR0876-P9

Wykorzystanie rośliny ogranicza tylko Twoja wyobraźnia.


Więcej zdjęć pod linkiem

Galeria - Rodgersja pierzasta 'Chocolate Wings'



Roślina w uprawie


Zdjęcia poglądowe - służą ogólnej prezentacji danej rośliny. Wszelkie prawa są zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i tekstów bez zgody autora jest zabronione.

Rodgersja pierzasta 'Chocolate Wings'

(Rodgersia pinnata)
 

Rodgersje to z reguły bardzo duże byliny kłączowe o ogromnych walorach ozdobnych. Dekoracyjne są zarówno ich dłoniasto-pierzaste liście jak i wiechowate kwiatostany. Z uwagi na znaczne rozmiary polecane są do dużych ogrodów, ale są też odmiany nieco mniejsze i te mogą być uprawiane w średnich czy nawet małych ogrodach. Większość gatunków czy też odmian, preferuje stanowiska półcieniste i świetliste oraz próchnicze, żyzne i stale, umiarkowanie wilgotne gleby o odczynie obojętnym do kwaśnego. Ostre promienie słoneczne przy braku odpowiednio wilgotnego podłoża powodują, że brzegi liści zasychają.
Rodgersje rozrastają się powoli i są długowieczne. Najpiękniej prezentują się jako solitery lub posadzone na brzegu rabaty, na granicy ocienionych fragmentów ogrodu. Dobrym dla nich miejscem są również okolice wody. Z czasem, gdy się rosną mogą pełnić rolę okrywową. Są łatwe w uprawie, poza wiosennym oczyszczeniem nie potrzebują żadnych zabiegów. Przed posadzeniem trzeba jednak wybrać dla nich odpowiednie stanowisko, gdyż bardzo nie lubią przesadzania a z czasem będą potrzebowały dużo miejsca. Za nawóz wystarcza im coroczna wiosenna dawka kompostu. Można również zastosować inne nawozy z tym, że nie powinny one zawierać dużej ilości azotu. W zimniejszych rejonach kraju warto zabezpieczyć kępy na zimę. Co prawda mrozy nie są im straszne ale późno wiosenne przymrozki mogą uszkodzić młode pędy.

Rodgersja pierzasta 'Chocolate Wings' to również mieszkanka Chin a także Korei i Japonii. Swym zasięgiem obejmuje tereny do 3800 m n.p.m.. Zasiedla nie tylko wilgotne łąki czy lasy, ale również skalne rozpadliny i alpejskie trawiaste zbocza. Podobnie jak R.kasztanowcolistna to duża bylina kłączowa  z tym, że jej liście mają inny kształt, tzw. liście pierzasto-złożone. Nie tworzą wyraźnego koła, gdzie pojedyncze listki zrastają się w jednym punkcie, ale część z nich tworzą szczyt a pozostałe tworzą okółek. Może ich być od 6-9. Ich brzegi są również ząbkowane a blaszki odginają się do tyłu. Odmiana ‘Chocolate Wings’ osiąga w porze kwitnienia do 70–90 cm, ale za to tworzy z czasem szerokie, do 80 cm średnicy kępy. Pojawiające się wiosną liście mają czekoladową barwę, w miarę upływu czasu stają się jednak bardziej zielone z lekko purpurową nutą. Rozwijające się latem kwiatostany złożone są z drobnych różowych kwiatuszków i tworzą wysokie (do 40 cm) wiechy. Stanowisko dla tej odmiany powinno być nieco bardziej świetliste a nawet, przy odpowiednio wilgotnym podłożu, słoneczne. Dzięki temu jej piękne barwy są bardziej nasycone i utrzymują się znacznie dłużej. Wymagania jak u pozostałych gatunków. Ma nieco mniejszą mrozoodporność (do-23 st.C), więc zaleca się jej okrywanie na zimę.

BR0876-P9

Opis

Pokrój
kępiasty
Wysokość
50-80cm
do 90cm
Stanowisko
jasne
osłonięte
półcieniste
świetliste
Podłoże
próchnicze
wilgotne, mokre
żyzne
Odczyn ph
lekko kwaśny
obojętny
Barwa kwiatów
różowa
Pora Kwitnienia
lato
Termin kwitnienia
VI-VIII
Mrozoodporność, strefa USDA
6
Sadzonka w doniczce
P11

Zobacz także